Maandagavondvoordracht over
Straling

Het is meer dan 100 jaar geleden dat ontdekt werd dat de Aarde voortdurend gebombardeerd wordt door deeltjes die afkomstig zijn uit het Heelal. Maar zelfs na al die tijd is er nog veel dat we niet weten over die "Kosmische Straling". Bijvoorbeeld: waar komt die vandaan? In welke omgeving worden die deeltjes versneld tot enorme energieŽn?

De IceCube neutrino telescoop is een heel bijzonder instrument: diep begraven in het ijs aan de Zuidpool kijkt deze telescoop naar neutrino's, elementaire deeltjes die een deel uitmaken van de kosmische straling. En met dit instrument zijn de laatste jaren nieuwe ontdekkingen gedaan. Zo werden de eerste directe bewijzen gevonden dat althans een deel van de kosmische straling afkomstig is van melkwegstelsels met een gigantisch zwart gat in het centrum. Sterrenstelsels die op enorme afstanden van ons staan: miljarden lichtjaren.

Hoe is die ontdekking tot stand gekomen, en wat leert ons dat over het universum? Op deze en andere vragen krijgt u een antwoord in deze voordracht.

Prof. Dirk Ryckbosch is gewoon hoogleraar in deeltjesfysica aan de UGent. Na het behalen van zijn doctoraat in de fysica aan die instelling, toen nog de Rijksuniversiteit Gent, deed hij experimenten aan deeltjesversnellers in Frankrijk, Zweden, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten. In 1995 richtte hij de onderzoeksgroep Experimentele Deeltjesfysica op die hij nog steeds leidt. Momenteel zijn een 25-tal onderzoekers actief op zoek naar nieuwe deeltjes op het CERN in GenŤve, in IceCube aan de Zuidpool, aan de BR2 kernreactor in het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, en kijken ze naar zwaartekrachtsgolven met de telescopen in ItaliŽ en de VS. Sedert 2017 zetelt prof.Ryckbosch ook in de Raad van het CERN als vertegenwoordiger voor BelgiŽ.

Deze boeiende lezing gaat door op maandag 17 januari 2022 om 20u.
in de aula van het Ensorinstituut, Gen. Jungbluthlaan 4 te Oostende.
 
Inkom: 5 Euro
Abonnees van de Volkshogeschool komen gratis binnen op vertoon van hun abonnement 2021-2022.

    Er zijn enkele zaken ivm covid-19 die door iedereen in acht moeten worden genomen:
    1) Reserveren is niet nodig.
    2) Voelt u zich niet lekker (hoest, verstopte neus, koorts, Ö) kom dan niet.
    3) U hebt pas toegang van de zaal als u een geldig CST (covid-safe-ticket = coronapas) kan voorleggen.
    4) Het dragen van een mondmasker is verplicht in het gebouw. Dus ook in de zaal als u neerzit.
    5) U ontsmet uw handen als u het gebouw / zaal binnenkomt.
    6) De toiletten zijn beschikbaar, u ontsmet / wast uw handen voor en na het gebruik van het toilet.

 

Terug
Prof. Dirk Ryckbosch 
Omhoog