Maandagavondvoordracht over
"Interventionele radiologie"
radiologie
door Dr. Luc Defreyne

Interventionele Radiologie (IR) is een subdiscipline van de radiologie of medische beeldvorming die zich met behandeling van patiŽnten bezig houdt. Het begon in de jaren 60 van vorige eeuw met het openblazen van vernauwingen op slagaders tijdens een angiografisch onderzoek (onderzoek van bloedvaten met catheter doorheen de huid ingebracht). Ondertussen is IR in diversie richtingen ontwikkeld en omvat alle lichaamsbereiken en ziektebeelden. Een belangrijk voordeel van IR is de smalle toegang doorheen de huid, zonder operatielitteken. Bijkomend gebruikt IR radiologische beelden om de procedure te plannen en uit te voeren. Meestal worden hiervoor rŲntgenstralen gebruikt, die in principe bestralingsschade kunnen opleveren, maar ook echografie en kernspintomografie kunnen worden aangewend. Ondertussen zijn de apparaten gesofisticeerder geworden waardoor de stralendosis sterk is gereduceerd.
Het gebruik van IR is in de laatste 20 jaar sterk toegenomen omdat de technieken zich verder gedifferentieerd hebben. Zo zijn er ingrepen via de bloedvaten op afwijkingen van hersenbloedvaten (bv die beroertes veroorzakend), op tumoren in de lever en galwegen, op botafwijkingen, op aderafwijkingen etc... Naast de direct toegang tot de bloedvaten kunnen bv tumor rechtstreeks worden aangeprikt onder beeldvorming en "ge-abladeerd" ofwel verbrand of bevroren.
De IR is een succes verhaal en is in meerdere ziektebeelden de eerste behandelingsmethode geworden. De groei van de IR is daarom nu ook in grotere ziekenhuizen zichtbaar. Daarenboven zal het binnenkort mogelijk zijn om via robot te catheteriseren.
Het verhaal dat gebracht wordt tijdens de lezing zal de geschiedenis en het belang van deze discipline in de geneeskunde belichten.

Prof. Dr. Luc Defreyne studeerde af aan de Gentse universiteit in 1983. Daarna werkte hij in verschillende Duitse hospitalen o.a. in Trier om tenslotte naar BelgiŽ terug te keren, waar hij sedert 1993 verbonden is aan het Universitair Ziekenhuis in Gent. Sedert 2018 is hij hoogleraar aan de UGent.

Deze lezing van gaat door op maandag 25 april 2022 om 20u.
in de aula van het Ensorinstituut, Gen. Jungbluthlaan 4 te Oostende.

Inkom: 5 Euro
Abonnees van de Volkshogeschool komen gratis binnen op vertoon van het abonnement 2021-2022.

Terug   Omhoog