Maandagavondvoordracht over "De Prof en de strip"
Van Bendegem
door Em. Prof. Dr. Jean Paul Van Bendegem

Waarom kan een filosoof zo geboeid zijn door stripverhalen? De reden is eenvoudig: de complexiteit van het beeldverhaal wordt gruwelijk onderschat (net zoals de filosofie!). De indeling van een pagina, het omgaan met de tijd, een verhaal dat bestaat uit statische momentopnames (de “prentjes”) maar toch een continuïteit garanderen, de tekstballon … er wordt alles bij elkaar genomen een prachtig spel gespeeld met codes om te volgen én om te doorbreken. De “metastrip” – strips over strips – is een weinig bekend subgenre dat voor een logicus uiteraard een bron van interesse en vermaak is. Om maar te zwijgen van de grens tussen werkelijkheid en fictie die compleet kan vervagen door bijvoorbeeld het vermengen van reële met fictieve personages, zoals mijzelf is mogen overkomen. Deze lezing is dan ook een verslag van een persoonlijke ontdekkingsreis met de bedoeling de rijkdom van het stripverhaal te laten zien.

Em. Prof. Dr. Jean Paul Van Bendegem geboren te Gent op 28 maart 1953 is licentiaat in de wiskunde en doctor in de wijsbegeerte. Thans is hij emeritus professor aan de Vrije Universiteit Brussel. Voorheen was hij buitengewoon hoogleraar aan de VUB voor de vakken logica en wetenschapsfilosofie en deeltijds gastprofessor aan de Universiteit Gent. Van 2005 tot en met 2009 was hij decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte aan de VUB. Naast zijn lesopdracht was hij tevens directeur van het Centrum voor Logica en Wetenschapsfilosofie.
Jean Paul Van Bendegem schreef verschillende boeken. Zijn recentste ‘Toen de weg weg was’ en ‘Doordenken over dooddoeners verschenen in 2019. ‘De filosofie van Ludwig Wittgenstein’ verscheen in 2020.
 

Deze verrassende lezing gaat door op maandag 9 mei 2022 om 20u.
in de aula van het Ensorinstituut, Gen. Jungbluthlaan 4 te Oostende.
 

Inkom: 5 Euro
Abonnees van de Volkshogeschool komen gratis binnen op vertoon van het abonnement 2021-2022.

 

Terug
Jean Paul Van Bendegem 
Omhoog